• Начало
  • Събития
  • НТБГ и Франция 2014
НТБГ и Франция 2014

На 04.11.2014 г. гост на Националната търговско-банкова гимназия бе посланикът на Франция в България. Н. Пр. Г-н Ксавие Лапер дьо Кабан връчи почетното отличие Кавалер на Академическите палми, присъдено от министъра на образованието на Франция, на г-жа Пенка Вътова – старши учител по френски език. Държавното отличие е награда за проявения от преподавателката висок професионализъм и за популяризирането на френския език и на франкофонската култура.

По време на посещението си гостът се срещна и разговаря с учениците, които изучават интензивно френски език. Те представиха своята гимназия, билингвалното обучение в специалността "Търговия", участието си в различни състезания и франкофонски мероприятия и връзките си с професионалната гимназия "Емил Зола", в град Екс-ан-Прованс, Франция. Г-н Ксавие Лапер дьо Кабан отговори на въпроси на учениците, свързани с дейността си като посланик, с впечатленията си от България и от българската младеж. Той пожела на учениците успехи и професионална реализация.

Представители на учебна търговска банка "Трейд Инвест Банк" АД и на учебна търговска фирма "Хелти Лайф" ООД презентираха дейността на своите формирования на френски език. Мартина Камбурова от 11 "в" клас поздрави присъстващите с песента "Mon mec à moi".

Дея-Никол Йорданова от 8 "в", подари на Н. Пр. Г-н дьо Кабан своя картина.

Посланикът на Франция в България изказа своята благодарност за топлото посрещане от учителите и учениците в НТБГ и изрази прекрасните си впечатления от демонстрираните от тях знания и умения.

Гости на събитието бяха г-жа Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието и науката, г-жа Румяна Лалова – експерт професионално образование в МОН, г-жа Пенка Иванова – началник отдел в район Триадица, г-н Лоран Атал – аташе по образователно сътрудничество, г-н Жан-Мишел Берт – аташе по френски език, г-жа Емилия Миланова – председател на Училищното настоятелство на НТБГ, представители на работодателски организации.